Montessori Mavo Rotterdam

11 januari 2018

Met de oprichting van de Montessori Mavo Rotterdam (MMR) krijgen leerlingen met een mavo/havoadvies er een schoolkeuze bij die ongekend is voor Rotterdam. De MMR combineert hoogwaardig Montessorionderwijs met methoden die aansluiten bij de stedelijke omgeving van de 21ste eeuw. Onder het motto ‘Alle ruimte om te groeien’ biedt de school veel meer dan het bijbrengen van kennis en vaardigheden.

De nieuwe school start in augustus 2018, maar ouders kunnen hun kind nu al aanmelden en zich uitvoerig laten informeren. Op woensdag 17 januari vindt de eerste open les plaats waarin leerlingen en ouders kunnen kennismaken met visie en praktijk van de MMR. ’Alle ruimte om te groeien’ verwijst naar de plaats die de leerlingen voor zichzelf leren bepalen, samen met anderen en midden in de wereld. Montessorionderwijs is gericht op de individuele ontwikkeling, met veel oog voor toenemende zelfstandigheid en groeiend vermogen tot samenwerken. De leerlingen van de MMR vinden aansluiting met de wereld om hen heen door elke middag te werken aan projecten in het science lab, het atelier of de tuin.

Snelle veranderingen
De MMR verbindt de Montessorimethode met persoonlijke coaching en gericht gebruik van digitale media, om te kunnen inspelen op de snelle veranderingen in de samenleving. Elke dag begint met coaching, waarin leerlingen individueel of in een groepje hun leerplan doorspreken, waarna zij zelfstandig aan het werk gaan. ‘Leren reflecteren is hierbij heel belangrijk’, zegt locatieleider Marloes Bruinsma, ‘zo leren leerlingen wat zij in het vervolg anders of beter kunnen doen. Zij leren inzien dat fouten maken niet erg is, maar onderdeel uitmaakt van het leren.’ In de projecten brengen de leerlingen hun nieuwe kennis in de praktijk. Ze leren de samenhang tussen de reguliere vakken kennen en onderzoeken de werkelijkheid om hen heen.

21ste eeuw
Sinds anderhalf jaar werkt het schoolteam aan de invulling van dit onderwijs, onder leiding van directeur Renée Bouwer, die eerder de succesvolle oprichting begeleidde van Het Lyceum Rotterdam, dat havo/vwo combineert met kunst, wetenschap en ondernemen. Zij blijft als scholengroep-directeur aan beide scholen verbonden. ‘Leerlingen die hun diploma halen op de MMR, kunnen daarna verder leren aan Het Lyceum Rotterdam’, zegt Bouwer. ‘Op het Lyceum werken wij met onderwijs dat verwant is aan het Montessorionderwijs, ook hier in combinatie met de ontwikkeling van vaardigheden van de 21ste eeuw. Met de oprichting van de MMR creëren we een rijker scholenlandschap in Rotterdam, met het doel om leerlingen voor te bereiden op een wereld die voortdurend in verandering is.’

Open lessen
Leerlingen en ouders zijn van harte welkom op de open lessen op woensdag 17 januari en 14 februari (14:00 - 16:15) en tijdens de open dagen op 2 februari (17:00 - 20:00) en 3 februari (10:00 - 14:00). Informatieavonden zijn op 24 januari en 14 februari om 20:30. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw van Het Lyceum Rotterdam, Beukelsdijk 91.

De Montessori Mavo Rotterdam gaat komende zomer van start in een prachtig pand met een beschutte binnenplaats en tuin aan de Walenburgerweg 35. De locatie ligt op vijf minuten lopen vanaf Rotterdam Centraal. Meer informatie op www.montessorimavorotterdam.nl.

 

Top