OPDC R'dam heeft gezondste (school)kantine van Nederland  

10 december 2020

Het OPDC Noord in Rotterdam is de eerste school in Nederland met een ‘ideale schoolkantine’. Het hele aanbod is er gezond. Volkorenbrood, groente en fruit zijn ruim verkrijgbaar en de leerlingen kunnen onbeperkt water tappen.

Het Voedingscentrum reikte de ideale Schoolkantine Schaal voor het eerst uit. In een gezonde schoolkantine kunnen jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Het oog van de leerlingen valt meteen op de gezondere keuze: volkorenbroodjes met gezond beleg, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser.

Even wennen
“Voor de leerlingen was het in het begin wel even wennen”, legt locatiedirecteur Wim van Starrenburg uit. “Maar door kleine stappen te zetten en uit te leggen dat gezond eten belangrijk is voor een gezond lichaam en een heldere geest, begrijpen ze het wel en maken ze zelf ook gezondere keuzes. Vooral de tosti met 30+ kaas, tomaat en courgette is populair. We kregen al 2 keer een gouden Schoolkantine Schaal, maar hebben nu echt de puntjes op de i gezet. We zijn ongelofelijk trots dat we nu de allereerste schoolkantine zijn van Nederland die aan de Schijf van Vijf voldoet.”

Laatste stap
Ook Heleen Schuit, programmamanager van het programma De Gezonde Schoolkantine is blij met het resultaat. “We zien dat veel scholen bezig zijn om hun kantines gezonder te maken. We zijn trots op elke school aan wie we een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal mogen uitreiken voor een respectievelijk 60% en 80% gezonder aanbod. Het OPDC Noord bewijst dat het mogelijk is om ook die laatste stap te zetten en het hele aanbod en de uitstraling van de kantine gezond te maken.”

Jong geleerd is oud gedaan
Het OPDC Noord heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De school kreeg extra ondersteuning van de gemeente Rotterdam. De visie achter de richtlijnen: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Over de Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.opdcrotterdam.nl/de-ideale-kantine 

Uitreiking van de ideale Schoolkantine schaal aan Wim van Starrenburg, locatiedirecteur OPDC Noord door Janneke Vos, schoolkantinebrigadier bij het Voedingscentrum.

 

Top