Inspiratiebijeenkomst Taal

13 oktober 2023

Eerst plezier brengen in het lezen en dan de diepte in 
  
Eind september kwamen bijna 20 LMC-collega's samen tijdens de allereerste 'Inspiratiebijeenkomst Taal'. Een moment om nader kennis te maken, ideeën en ervaringen uit te wisselen en geïnspireerd weer terug naar school te gaan. Aan de hand van het vastgestelde LMC Taalbeleid ontwikkelde de Werkgroep Taalbeleid een Tookit Taal, met praktisch materiaal op het gebied van taalgerichte lessen dat prikkelt en inspireert. De Toolkit is bedoeld voor collega’s binnen LMC-VO, omdat iedere docent ten slotte een taaldocent is. Hoe kan je immers de leerling enthousiast maken voor het vak als deze de taal niet kent? Tijdens de inspiratiebijeenkomst werden verschillende onderdelen hiervan door de aanwezige specialisten gereviewd. De feedback wordt meegenomen in de verdere doorontwikkeling van de Toolkit. 

Na een korte pauze nam Harald Weessies (taal- en onderwijsadviseur, gespecialiseerd in “begrijpend lezen”) iedereen mee in een bevlogen, interactieve sessie over tekstbegrip, plezier in lezen en vernieuwende werkvormen rondom taal door vanuit theoretische onderbouwing de vertaalslag te maken naar de praktijk.  
  
Dat de rol van iedere docent in de taalontwikkeling van leerlingen groot kan zijn, dat was voor niemand nieuw. Maar het hoeveel plezier, enthousiasme én oog voor actualiteit je die rol tot uitvoer kunt brengen, dat vlammetje ging bij iedereen na deze inspiratiebijeenkomst nog harder branden. 

Veel dank voor onze taal-partners Heel Rotterdam Leest, Passionate Bulkboek en Bibliotheek Rotterdam.

 

Top