Mavo Delfshaven positieve uitzondering

14 november 2014

De Mavo Delfshaven vormt een positieve uitzondering in de mentale weerbaarheid van leerlingen. Het Centrum Media & Gezondheid (CMG) is samen met de Rotterdamse GGD, het Trimbos Instituut en de Universiteit van El Paso, op zoek gegaan naar de gunstige uitzonderingen op de Rotterdamse vmbo-scholen. Uit het onderzoek is gebleken dat de Mavo Delfshaven zich samen met twee andere scholen onderscheidt.

De school onderscheidt zich door verschillende positieve zaken. Zo fungeert de conciërge als gastheer in de ochtend bij binnenkomst, verwelkomt hij alle leerlingen persoonlijk en kent hen bij naam. Ook nemen leraren contact op met de ouders wanneer hun kinderen een positief resultaat hebben geboekt of een goede prestatie hebben geleverd.

Positieve punten
Daarnaast organiseert de school moederochtenden over verschillende actuele thema’s. Een ander positief punt is dat het ondersteunend personeel tijdens de pauzes gemakkelijk toegankelijk en aanspreekbaar is en dat problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt.

Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam heeft samen met: de directie, docenten, teamleider, conciërge, schoolmaatschappelijk werker, zorgcoördinator, schoolloopbaanbegeleiders en enkele ouders van de Mavo Delfshaven het onderzoek uitgevoerd.

De centrale vraag was tijdens het onderzoek: hoe komt het dat sommige scholen, in dezelfde krachtwijken, met dezelfde jongeren en dezelfde middelen het tegen iedere verwachting in beter doen ten aanzien van mentale gezondheid dan andere scholen? Op basis van data uit het Jeugdmonitor Rijnmond is de Mavo Delfshaven één van de drie scholen die in positief opzicht opvalt.

Voor het volledige rapport van de onderzoeksresultaten klik u hier

Top