Veenoord-leerlingen exposeren in Nederlands Fotomuseum

14 april 2023

Vanaf vandaag te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam: 'Schilderen met Licht'. Blinde, slechtziende en ziende jongeren ontdekten nieuwe mogelijkheden om hun persoonlijke verhaal te vertellen met fotografie. Leerlingen van Veenoord School for Sport & Lifestyle werkten in dit unieke project nauw samen met blinde en slechtziende leerlingen van de Visio-School. Special guest Jandino Asporaat opende vandaag deze tentoonstelling in het museum in het bijzijn van de meeste van de leerlingen die aan het project meewerkten. 

Schilderen met licht

Met zijn bekende aanstekelijke enthousiasme zette Jandino Asporaat de leerlingen één voor één in het zonnetje, waarna de techniek voor het toegestroomde publiek werd gedemonstreerd. Initiatiefnemer van dit project is de fotograaf Anja Ligtenberg. Zij introduceerde de techniek onder de noemer ‘Seeing the Unseen’ in Nederland, nadat zij zich had aangesloten bij een New Yorks fotografencollectief dat deze techniek ontwikkelde. De techniek die ook wel 'schilderen met licht' wordt genoemd houdt in dat de (blinde) fotograaf/regisseur vooraf met het team bespreekt en beschrijft wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto. Het bijzondere van de werkwijze is dat zij voor blinden en zienden gelijk is. Hierdoor komt een gelijkwaardige samenwerking tot stand, waardoor wederzijds begrip ontstaat en vooroordelen verdwijnen.


"Na storm komt zonneschijn" van Bodhi Sripal

Bij iedere foto kun je als bezoeker van de tentoonstelling aan de hand van een QR-code de persoonlijke toelichting beluisteren die is ingesproken door de leerling die op de foto de hoofdrol speelt. De prachtige fotoserie en de manier waarop deze tot stand is gekomen maken het een indrukwekkend geheel.

Kunst verbindt

Veenoord-docent Silvia König begeleidde haar zeven leerlingen bij de samenstelling van de tentoonstelling. “Zij hebben in relatief korte tijd best een grote ontwikkeling doorgemaakt. Bij Veenoord krijgen onze leerlingen sowieso al wel - naast kennis en praktijkervaring - de nodige skills mee waar ze de rest van hun leven veel aan hebben. Wat dit project zo bijzonder maakt is het feit dat zij samen met de Visio-leerlingen als een team aan het creëren waren. Zij kregen een kijkje in de leef- en gevoelswereld van leeftijdsgenoten die zij normaal niet zo snel zouden ontmoeten. Ik geloof heel erg in kunst als manier om verbinding tot stand te brengen. En dat komt in deze tentoonstelling heel mooi naar voren.”


"Mama" van Nojus Smitas

Expressie

De vijftienjarige Veenoord-leerling Nojus Smitas vult aan: “Ik kom uit Litouwen en ben na de ISK [Internationale Schakelklas, red.] begonnen op Veenoord. Ik vond het wel spannend op het podium te staan, maar ik ben heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen om hieraan mee te doen.“ Op de foto die hij ‘regisseerde’ prijkt bij zijn eigen beeltenis onder meer een mysterieus silhouet. Deze staat symbool voor zijn vorig jaar onverwachts overleden moeder. Met de foto beeldde hij met hulp van zijn medeleerlingen uit hoe hij zich tot op dit moment daarover voelt. “Met deze foto wil ik vertellen dat ik boos ben en dat ik veel gedachtes in mijn hoofd heb die ik wel wil vertellen maar niet durf. Omdat het teveel is.” aldus de door hem zelf ingesproken uitleg. Mogelijk betekent de expressie waartoe hij in dit project wél in staat was, een stap in zijn verwerking.

“Feit is dat de leerlingen elkaar over en weer tot steun waren: al creërend en ‘spelend’. Misschien zelfs zonder dat zij zich daar op dat moment echt van bewust waren.” vertelt Silvia König. “Ik ben enorm trots op onze leerlingen en natuurlijk ook op de leerlingen van de Visio-School. Veel volwassenen die hier vandaag op de opening waren zeggen dat zij zo'n bewondering hebben voor hoe gemakkelijk en open de leerlingen hun worstelingen of dromen op het podium verwoordden. Dan zeg ik, dat klopt; dat is ook superknap en tegelijkertijd is die openheid voor veel leerlingen heel vanzelfsprekend. Als docent voel je je dan bevoorrecht om een band met deze mooie jonge mensen te mogen opbouwen."


Veenoord-leerling Nojus Smitas en docent Silvia König

De foto’s zijn tot 2 juli 2023 te zien in het Nederlands Fotomuseum, Statendam 1, Rotterdam.

#watkanwel #nederlandsfotomuseum #visio #veenoord

Ook werken bij een LMC-school? Check de vacatures op deze website.

Top